HEPATITIS C

A Hepatitis C egy olyan vírus, amely évekig képes észrevétlenül bujkálni az emberi szervezetben. Ez a vírus csak vérrel fertőz. A leggyakoribb fertőződési módok: műtéti beavatkozás, szakszerűtlen tetoválás vagy testékszer felhelyezés és minden olyan szituáció, ahol két ember vére találkozhat.
Én újszülött koromban kaptam vért, ami fertőzött volt. A Pegintron kezelést javasolta az orvosom, ami 48 héten át tart. ez úton szeretnék betegtársaimnak segíteni azzal, hogy az egy év alatt átélt élményeket, tapasztalat formájában megosztom veletek. Nem vagyok orvos, így semmit se vegyetek teljesen komolyan tőlem, ezek csak az én tapasztalataim....

2012. március 29., csütörtök

Mert végig kell csinálnunk

Tök jó, hogy vannak visszajelzések, még ha nem is tódulnak a kommentek, és nincs olyan óriási látogatottság, de azért néha ír nekem egy két mondatot. Nagyon örülök egy-egy levélnek, vagy hozzászólásnak. Ennek a "naplónak" pont az a célja, hogy azoknak adjak a kezelésemről helyzetjelentést akik hasonló cipőben járnak. Olyan dolgokat igyekszem leírni amire én is kíváncsi lennék. De szívesen veszem a kommenteket, saját véleményeket és örülnék, ha tudnám, hogy a betegtársaknak milyen tapasztalatai vannak, hasonlítanak-e a tünetek az enyémhez. Ezért nagyon örülök ha valaki üzen, úgy ahogyan azt a minap Zsuzsa tette. Nagyon-nagyon kedves barátaimmal is megosztottam ezt a "hírt", akik szerint is alapvetően nem kellene örülnöm mások bajának, de ez most olyan jó, és tényleg így van. Közösen kell ezt a kezelést végigcsinálnunk, még ha nem is egy időben, (lehet, hogy valaki még csak most kezdi) ha pedig azok a gondolatok csupán egy embernek is segítenek amiket ide jegyeztem máris megérte. Köszi..

2012. március 24., szombat

Ez tényleg egy hullámvasút

Belőttem a 21. adagot is, de már megint más tünetek jelentkeznek. Egy remek blogon azt olvastam, hogy az egész kezelés egy hullámvasút, és ez valóban így van. Most megint lázas vagyok, egy nappal a Pegintron beadása után, és iszonyatosan fáradtak érzem magam. Az évszakváltás, vagy nem tudom, hogy mi az oka, de tény, hogy egyre erősödnek a mellékhatások, pedig azt hittem, hogy túl vagyok a nehezén. Hát nem úgy tűnik....
Mintha influenzás lenék, csak éppen nem folyik az orrom. Láz, ízületi fájdalmak, fáradtság, levertség stb....
Fekszek és pihenek, gyógyulok.....

2012. március 22., csütörtök

Alacsonyan száll a fehérvérsejtszám

Zuhanórepülésbe kezdett a fehérvérsejtszámom. Erre mutatott rá a kontroll vérvizsgálat eredménye a 20. héten. Több veszélye is van a dolognak, főleg az, hogy a gyulladásokkal szemben nehezebben védekezik az immunrendszer. Ennek a csökkenésnek az okozója egyértelműen a Pegintron, ami "természetes" hiszen maga a vírus is egy spéci fehérje, ami mellett szegény fehérvérsejtjeimet is pusztítja a kezelés.
Csak abban bízom, hogy a vírusokat nagyobb ütemben írtja, mint a fehérvérsejtjeimet, különben csökkenteni kell a dózison, ami ugye a kezelés eredményességét nagyban befolyásolhatja. Hónapról hónapra csökken az fehérvérsejt számom, és most már a kritikus szintre csökkent, de szerencsére maradhat a dózis, és folytatódhat a futóverseny. Azt biztos, hogy mindkettő versenyző beér a célba, de hogy ki lesz a győztes, az majd "csak" egy év múlva derül ki. Nem adom fel, ez biztos.
Egy szó mint száz: A dózis marad, a kezelés folytatódik. Négy hét múlva vírusszámlálás!

2012. március 16., péntek

Jöhet a 20.

Mert készen állok rá. Egész jól belejöttem a szer beadásába. A legnagyobb gondomat a gyógyszerekkel kapcsolatban, hogy rendszeresen elfelejtem, hogy bevettem-e, vagy sem. Ez a hajhullás idegesít most. Lehet, hogy az évszakváltás miatt,de lehet, hogy tényleg a kezelés mellékhatása, de hullik. Nem vagyok egy Adonisz, de a hajamra "büszke" lehettem, legalábbis az idősebb nénik mindig megdicsértek :"milyen szép sűrű és erős hajad van"! Na ez a sem, sűrű és erős egyre ritkább és gyengébb. Néha úgy érzem, hogy megteltem méreggel. Annyi bogyót szedek mostanság, hogy lassan jóllakok velük. Nem erősségem a matematika, de nincs mese, közeledik a kezelés fele :-D. Ma este beadom a 20. szurit is.

2012. március 10., szombat

Milyen gyógyszert szedhetek a kezelés alatt?

Nagyon kellemetlen napok után vagyok, de remélem lassan elmúlik, vagy megoldódik a dolog. Egy korábban gyökér kezelt fogam "belobbant" ami miatt fogorvoshoz kellett mennem. Csak az ügyeletre tudtam elmenni, ahol a doktornő rendkívül kedvesen fogadott. Azt mondta hogy bármennyire is fáj, ne húzzuk ki, mert lehet, hogy "csak" begyulladt, ami egy antibiotikumtól helyreállhat. De lehet, hogy nagy a baj és a gyökérnél van valami amit viszont röntgen hiányában nem tud bizonyítani. Vagy kihúzzuk a fogat és megszűnik a fájdalom, vagy szedem a felírt cataflámot a fájdalomra és a másik antibiotikumot. Hiába kereste a doktornő a könyvekben, hogy összeférhető-e a pegintron+ribavirin ezekkel a szerekkel, nem találta. Ha nincs változás, akkor visszamegyek, de most hétvége van és minden olyan bonyolult.

2012. március 9., péntek

mellékHATások a 18. heten

Ma a 18. szurit is beadtam, bár elég érdekesen. Alaposan kivártam a tű kihúzásával, miután "betoltam" az előírt adagot, de néhány csepp visszajött, láttam, hogy ott gyöngyözött a bőrömön....

1. Most a fogfájástól szenvedek :-( !Nem hiszem, hogy közvetlen mellékhatása ez a kezelésnek, de valami módon mégis ... A szer szedése óta a szájhigiénémet fokozottan figyelemmel kell kísérjem. Korábban már "szóltam" a hólyagocskákról és a szájszárazságról, amit napi többszöri fogmosással, sok folyadék fogyasztásával és szájvizes öblögetéssel teszek. Néha érzem, hogy az ínyemmel valami nincs rendben, ma meg be is "lobbant" egy korábban kezelt fogam. Szörnyen fáj.Alig várom, hogy reggel lássa a doki és csináljon vele valamit.

2. Bőrszárazság is már korábban jelentkezett, de sajnos nem tudok sokat javítani rajta. Nagyon kellemetlen (mert korábban nem tapasztaltam ilyet) a talpon kirepedt bőr, ráadásul akkor, ha a száraz bőrt krémmel kenegetem:csíp! De ezt kell tennem. Ma legalább 4 liter vizet megittam, az eredménye a bőrömön még nem látszik, csak a wc-re járok többször, de legalább tisztítja a méreganyagokat.

3. Hajhullás, "korpásodás". Nem vagyok bőrgyógyász és nem tudom megállapítani, hogy korpás, vagy egyszerűen a fejbőröm is ilyen száraz, mindenesetre a hajam nagyon hullik. Ha belenyúlok, akkor legalább 7-8 hajszál ott marad, és ha ezt megismétlem, akkor újra és újra ott a fogyatkozás nyoma.


4. Ízületi és izom fájdalmak: Érdekes dolog ez is. A kezelés előtt nem éreztem ilyet, lehet, hogy öregszem, de a vállaim, a könyököm sokszor fáj, és a derekam is érzékeny.A napokban görcsölt is a lábam, egy kis kálcium és magnézium talán segít majd.

5. Depi: A 0.25-ös Fontinnal elégedett vagyok. Ez kellőképpen lenyugtat, így nem tudok elérzékenyülni, mint korábban. Figyelek is rá, hogy "vidámabb" legyek és lehet ez a nyugtató nem más számomra, mint egy placebó.

6. Fáradékonyság, rosszullét: Néhány napig nem szedtem be a szokott vitaminjaimat. Sem a C-t, se a Polivitapex-et. Lehet, hogy ezért, de az elmúlt napokban többször is rosszul lettem. Hullámokban tört rám a fáradtság, szédülés, és a gyengeség.

Most ezek vannak, de remélem hamarosan jóról is beszámolhatok. Azért annyira nem szörnyű a helyzet, túl lehet ezt élni, és túl is fogom!