HEPATITIS C

A Hepatitis C egy olyan vírus, amely évekig képes észrevétlenül bujkálni az emberi szervezetben. Ez a vírus csak vérrel fertőz. A leggyakoribb fertőződési módok: műtéti beavatkozás, szakszerűtlen tetoválás vagy testékszer felhelyezés és minden olyan szituáció, ahol két ember vére találkozhat.
Én újszülött koromban kaptam vért, ami fertőzött volt. A Pegintron kezelést javasolta az orvosom, ami 48 héten át tart. ez úton szeretnék betegtársaimnak segíteni azzal, hogy az egy év alatt átélt élményeket, tapasztalat formájában megosztom veletek. Nem vagyok orvos, így semmit se vegyetek teljesen komolyan tőlem, ezek csak az én tapasztalataim....

2011. november 30., szerda

Vajon mit mutat a vérkép?

Ez holnap kiderül. Eltelt az első négy hét és jön az első orvosi vizsgálat. Várakozás,vérvétel,várakozás,eredmény értékelés. Remélem minden stimmel és folytatódhat a küzdelmem a HVC ellen. Én rajta vagyok!Le akarom győzni és érzem, hogy sikerülhet is!
A fejfájáson kívül más gond nincs, néha fáj a vállam és a nyakam, de ki tudja ettől van-e?

2011. november 28., hétfő

Elfogyott az első adag

Eltelt 4 hét. Elfogyott négy szuri és szépen "eszegetem" a Rebetolt is. Egy hónap kipipálva, már csak 10 vagy 11 hasonló! Halad ez....
A kedvem ingadozó és még mindig fázok. Érthetetlen számomra, hogy a testhőm miért csökkent, de csökkent. Lázam nincs, mégis didergek. Aztán az izületek. Tényleg meg lehet tapasztalni, hogy milyen amikor az ember "öregszik", ráadásul néhány hét alatt.

2011. november 23., szerda

Mitől fáj?

Azt kezdem észrevenni magamon, hogy minden apróságot ami kellemetlen ráfogom a kezelésre, pedig lehet, hogy jönnek azok maguktól is. Ízületi fájdalmak, de még nem bizonyosodtam meg róla, hogy valóban a kezelés nyomán jelentkeznek-e. Mindenesetre azt már most bizton állítom: ahogy távolodik az interferon injekció beadásának időpontja, úgy érzem magam egyre jobban.
Ami viszont biztos, az a hőérzetem megváltozása. Sokszor kiver a víz, izzadok, máskor pedig majd megvet az Isten hidege. Mértem a hőmet, de szerencsére nem volt lázam, inkább alacsonyabb a megszokottnál.

2011. november 21., hétfő

Túl a harmadik lövésen

Eltelt a harmadik hétvége is a Pegintron + Rebetol kezeléssel. Simán vettem az akadályokat, viszonylag. Viszonylag, mert volt hidegrázás, levertség, fáradékonyság, hétfőn reggel meg hányinger és szédülés. Most viszont már toppon érzem magam. Gyors bekapkodom a vitaminokat és lassan nyugovóra térek, mert bizony a pihenés nagyon fontos!

2011. november 18., péntek

Péntek az én napom!

Ez a sláger!Mert ekkor adom be a Pegintron injekciót. Most a második hét végére nyugodtan állíthatom, hogy a „mellékhatásocskák” ekkora teljesen eltűnnek. Ma is arra készülök, hogy a beadás előtt 4 órával beveszek egy lázcsillapítót, majd a beadáskor is, elletve a szuri után 4 órával még egyet. A múltkor ez a megelőző csapás bevállt.

Egész héten vitaminokkal tömöm magam. Naponta reggel beveszek egy 1000mg-os C-vitamint és reggel este egy Polivitaplexet. Ebben nincs vas és ez ugye nagyon fontos. Naponta legalább 2-3 joghurtot elfogyasztok és emellett még gyümölcsöket is. Tartom a megemelt folyadékbevitelt is. Sok-sok víz, ami miatt sűrű vendége vagyok a wc-nek is. Valahol azt olvastam, hogy a Ribavirin a vesén keresztül távozik a szervezetből, lehet, hogy ezért is ez a nagy „folyam”.

Remélem, hogy a holnapi bejegyzésem írásakor is jó kedvem lesz!

2011. november 16., szerda

Fogy a kapszula adag

Lassan elfogy a hétre szánt kapszula adag és közeleg a péntek a szuri napja. A mai nap minden különösebb mellékhatás és egyéb nyavaja nélkül múlt el. Szerencsére.
A fáradság azért jelentkezik. Ilyenkor este 9 óra után már leragad a szemem és napközben is jól esne szundítani egy kicsit, de azt hiszem ezzel azok közül is vannak néhányan, akiket nem kezelnek!

2011. november 15., kedd

"Hétköznapi" Ribavirin szedés

A ribavirin egyre inkább kezd a hétköznapjaim részévé vállni. Ezzel együtt azok a mellékhatások is, melyeket a gyószer szedésével hozok összefüggésbe.

Reggel a gyógyszer beszedése után émelység, és a verejtékezés az ami a leginkább „megvisel”. Néhány óra elteltével és a reggeli elfogyasztásával ezek a tünetek csökkennek, majd el is múlnak. Délelőtt egy kis hidegrázás borzolja a kedélyállapotomat, szerencsére láz nélkül, majd ez is elmúlik, minden gyógyszer és házipatika nélkül. Az arcomon a bőrszárazság jeleit kezdtem felfedezni, de ez a tünet is gyorsan és jól orvosolható, de nem akarom, hogy elhatalmasodjon rajtam. Sok folyadékot iszok, naponta több mint 2 liter, amit leerőtetek.

2011. november 13., vasárnap

Hiszti, hiszti

Eltelt a hétvége, múlnak a hatások. Legalábbis a láz, meg az influenzaszerű panaszok. Van valami más: hiszti.
Állandóan elérzékenyülök. Nem egyszer pityergek....
No erre is figyelnem kell.

2011. november 12., szombat

Hetedik nap - A második PEGINTRON

Nem hittem, hogy ennyire könnyű lesz. Se láz, se hányinger, se fejfájás, se semmi!
Nem akarom elkiabálni, csak remélem, hogy a többi hétvégém is "csak" max ilyen lesz.
Szóval a szuri előtt 2 órával bevettem egy lázcsillapítót, elővigyázatosságból, aztán 4 óra múlva még egyet, aztán még egyet. Láz nem volt. Reggel úgy ébredtem, mint aki nem aludt, de egyébként jól vagyok.
Egy kicsit kótyagos vagyok, olyan másnapos, de a nap végére kezdtem "kitisztulni".

Jöhet a gyógyszer, az esti adag és várhatom a jövőheti adagot.

2011. november 10., csütörtök

Hatodik nap

Ahogy távolodik az első injekció beadásának időpontja, úgy érzem egyre jobban magam. Az biztos, hogy maximális teljesítményt nem várhatok most magamtól, de úgy érzem minden rendben van velem és ne jelent semmit a mindennapokban a kezelés. Mondom ezt most úgy, hogy holnap már a második szuri jön.
Remélem nem lesz annyira kritikus az az éjszaka, mint a kezelés első napján, mert az szörnyű volt. Mindenesetre lázcsillapítóval, hőmérővel, vizes ruhával készülök és mondogatom magamban, hogy: nem leszek beteg, nem leszek beteg....

2011. november 8., kedd

Az ötödik nap

Feltűnően simán jót aludtam. Ne is értettem, hogy miért húz így az ágy. Az elmúlt napokban az éjszakai alvással voltak gondok, a szuri időpontjától távolodva úgy tűnik csökken ez a probléma. Ízzadni, ízzadok. Néha kiver a víz rendesen. Figyelnem kell, hogy a nagy rohanásba ne felejtsem el bevenni a Ribavirint, tegnap este is fél órával a "szokott időponthoz képest" később vettem be, egyszerűen azért mert megfeledkeztem róla.
Így van ez az egész kezeléssel. A munkámba annyira belefeledkezem, hogy eszembe se jut a vírus elleni harc.
Most indulok és beveszem a mai reggeli adagot aztán induljon a víruspusztítás!

2011. november 7., hétfő

Az első munkanap

Talán ez foglalkoztat a legjobban. Vajon bírni fogom-e a napi hajtást, jelent-e majd gondot a kezelés , illetve hátráltat-e a munkavégzésben?!
Mindenesetre ma általánosan jó kedélyállapotban, bár kicsit fáradtan, de elindulok....
Jönnek szép sorban a mellékhatások is. Az ajkamon több herpesz is előjött és sajnos a szájpadlásomon is díszelegnek is hólyagocskák. Remélem gyorsan elmúlnak. A reggeli ribavirin adagommal már jóllaktam, irány az első munkanap.

Az első munkanap

Talán ez foglalkoztat a legjobban. Vajon bírni fogom-e a napi hajtást, jelent-e majd gondot a kezelés , illetve hátráltat-e a munkavégzésben?!
Mindenesetre ma általánosan jó kedélyállapotban, bár kicsit fáradtan, de elindulok....
Jönnek szép sorban a mellékhatások is. Az ajkamon több herpesz is előjött és sajnos a szájpadlásomon is díszelegnek is hólyagocskák. Remélem gyorsan elmúlnak. A reggeli ribavirin adagommal már jóllaktam, irány az első munkanap.

579000iu/ml

A három napos kórházi kezelés után, újra itthon. Valóban fáradtnak érzem magam. Nem tudom, hogy a kezelés, vagy a többnapi kórházi nem alvás esetleg a magas láz okozza, de tény: kóválygok. alszok egy nagyot, aztán indulok dolgozni. Kezemben a zárójelentés és valamennyi végeredmény is.
579000 ui/ml. Ez az induló vírusszám. Nah ennyi kis férget kell, hogy legyőzzek ahhoz, hogy gyógyult legyek.
Igyekszem majd a kezelés folyamán rendszerese hírt adni az állapotomról, remélem igen szép eredménnyel veszem majd az akadályt.

2011. november 6., vasárnap

Túl az első lövésen

Ezt is megéltem. Sőt túléltem! Elkezdődött a harc a vírus ellen. Pegintron + Ribavirin amivel a tervek szerint 48 héten keresztül fogom gyilkolni a HCV-t.
Az első szuri beadása után kb 3 órával jelentkezett az első tünet. Felment a lázam. Este 6 órakor adtam be a szurkát. A testhőm egész 40 fokig felszaladt. Mondanom se kell mennyire kész voltam. Jó 4-5 órán át küszködtem a magas lázzal. Reggelre már csak hőemelkedésem volt. Sajna egész nap küszködtem a fejfájással, estére pedig megint lett egy kis lázam, de ez már nem olyan veszélyes. A harmadik nap reggelére már elmúlni látszanak az első tünetek. Kába vagyok még, de kezdek jobban lenni.